.
İzmir SEV olarak, öğrencilerimize küresel vatandaşlık bilinci kazandırmaya büyük önem veriyoruz. 5. sınıf öğrencilerimiz, dünyamızın en büyük sorunlarını anlamak ve çözüm üretmek için ilham verici bir yolculuğa çıktılar; üstelik bunu Roald Dahl’ın “The Magic Finger / Sihirli Parmak” kitabı üzerinden gerçekleştirdiler.
Öğrencilerimiz romanı okuyup analiz ettikten sonra, Global Schools programımız çerçevesinde Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını ile birleştirerek yeni bir keşfe çıktılar. Bu 17 hedef, daha iyi bir gelecek inşa etmeyi amaçlıyor. Hikâyenin bireysel gücün değişim yaratma etkisini anlatmasından ilham alan öğrenciler, “I can make a change with my magic finger / Sihirli Parmağımla Değişim Yaratabilirim” başlıklı posterler hazırladılar. Her öğrenci, dünyadaki sorunları çözebilecek sihirli bir parmağa sahip olduğunu hayal etti ve kendisi için en önemli gördüğü dört SKA’yı seçti.
Posterlerinde iklim değişikliği, yoksulluk, nitelikli eğitim ve temiz su gibi konulara yaratıcı çözümler sundular. Çizimler, sloganlar ve düşünceli açıklamalarla, atıkları azaltmak, farkındalık yaratmak veya ihtiyacı olanlara yardım etmek gibi yollarla nasıl katkı sağlayabileceklerini anlattılar.
Bu proje, öğrencilerimize küresel sorunları daha iyi anlamaları için bir fırsat sunarken, aynı zamanda onlara değişimin bir parçası olabileceklerini de gösterdi. Küçük adımlarla büyük etkiler yaratabileceklerini öğrendiler.
İzmir SEV olarak, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışan bu genç değişim öncülerimizle gurur duyuyoruz. Üstelik sadece bir sihirli parmakla…
Bir kaplumbağa hiç bu kadar faydalı olmamıştı
Öğrencilerimiz, Zeynep Ece Y. ve Defne M. danışman öğretmenleriyle birlikte hazırladıkları “Bir Kaplumbağa Hiç Bu Kadar Faydalı Olmamıştı” isimli projeyle, TÜBİTAK’ın düzenlediği 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına katıldılar. Projelerinin amacı, denizlerdeki plastik kirliliğini azaltarak çevreye duyarlı bir yaşam tarzını teşvik etmek. Kaplumbağa şeklindeki robot, çocukların dikkatini çekerek çevre bilincini küçük yaşlarda kazandırmayı hedefliyorlar. Robot, topladığı plastikleri geri dönüştürüp suyun buharlaşmasını azaltan malzemelere dönüştürerek kuraklık sorununa alternatif bir çözüm sunacak. Ayrıca, çocuklara yönelik eğlenceli bir araç olarak kullanılabilirliği, projeyi farklı kılıyor.
Giysiler susuyor, su konuşuyor
Öğrencimiz Derin E. ile çalıştığımız TÜBİTAK projesinin amacı, giysilerin üretim süreçlerinde kullanılan gizli suyu araştırmak, önce öğrencilere, daha sonra yakın çevrelerine ve topluma bu konuda farkındalık kazandırmaktır. Proje, su tüketimi konusunda bilinçli kararlar almak ve çevre dostu kıyafet seçimleri yapmak için bir rehber oluşturmayı hedefliyor. Bu proje, giysilerde fark etmediğimiz gizli su tüketimini ortaya koyarak, tüketici alışkanlıklarını değiştirmeyi ve çevreye duyarlı bir tüketim anlayışı geliştirmeyi amaçlıyor.
Dijital bağımlılık çağında aile ve çocuk
Öğrencilerimiz Buse Y., Maya E. ve Ela N., Sosyal Bilgiler Öğretmenimizin rehberliğinde hazırladıkları "Dijital Bağımlılık Çağında Aile ve Çocuk" başlıklı projeyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldılar.
Bu projede, dijitalleşen dünyada bireylerin ve özellikle çocukların teknolojiyle kurdukları ilişkinin aile içi iletişime etkileri incelendi. Araştırmalar, dijital dünyaya aşırı bağımlılığın bireylerin sosyalleşme biçimlerini, psikolojik sağlıklarını ve aile içi ilişkilerini etkilediğini gösteriyor. Projemiz, dijital çağda aile iletişiminin nasıl şekillendiğini ortaya koyarken, sosyal medya ve dijital araçların kullanımına yönelik farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Çalışmamız, e-dergi formatında da sunularak toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlamak amacıyla hazırlandı. Dijital dünyanın sunduğu imkanları bilinçli ve dengeli kullanmayı teşvik eden bu proje, aileler ve çocuklar arasındaki iletişimi güçlendirmeye yönelik çözümler sunuluyor.
Masallar evrensel değerlere uygun mu?
Öğrencilerimiz Ekin K. ve Ela Melek B. danışman öğretmenleriyle hazırladıkları “Evrensel Değerlere Uygunluk (EDU) Masal Filtresi” isimli projeyle TÜBİTAK’ın düzenlediği 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldılar. “Çocukların ruhsal ve bilişsel gelişiminde önemli yer tutan, kuşaktan kuşağa anlatılarak kültür aktarımı yapan masallar, her zaman evrensel değerlere uygun mesajlar içerir mi? Çocukların hayal dünyalarında yeni bağlantılar kurulmasını sağlayan masallarımız bir süzgeçten geçirilmeden, doğrudan aktarılırsa nasıl sonuçlara yol açar?” sorularından yola çıkarak bir dizi araştırma yapan öğrencilerimiz, masalları suyunun kaynağı çok derinlerden gelen bir çeşmeye benzeterek bu metaforu tasarlamaya başladılar. Amaçları, çocuklara değerler eğitimini vermekle sorumlu olan velilerin, öğretmenlerin, yayınevlerinin, resmi olarak masal anlatıcılığı yapanların temiz masal ile ilgili bilinçlenmesini sağlamak ve çocukların içerik olarak “Temiz Masallar”a ulaşabilmesini pratik bir çözüme kavuşturmaktı.
EN GÜNCEL HABERLER İÇİN BİZİ SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN!